Allting coolt under solen

I USA är snus känt som svenskt snus

I USA så vet alla som kommer i kontakt med snus att det här är en svensk sak. Detta eftersom man kallar det för Swedish snus där vilket är en riktigt cool sak. Snuset kom ju till i Sverige under 1700-talet då någon klok person insåg hur bra det blev med tobaksblad, salt och vatten under läppen.

Sedan dess har det svenska snuset spridit sig som en löpeld över världen. Rökfri tobak är fortsatt av stort intresse bland personer som vill sluta med cigaretterna. Just i USA finns det ett stort intresse av att bli av med cigaretterna så det svenska snuset är populärt.

Men amerikanerna har lång väg att gå innan de kan anses snusa med samma erfarenhet som vi svenskar gör. Dessutom kan vi inte säga att de amerikanska snusen kan mäta sig med svenska varianter som Zyn från Swedish Match.

snuspåsar
Snuspåsar kan ju ses som en självklarhet i Sverige men inte så i USA…

Snus är ett nytt fenomen i USA

I Sverige har vi som sagt sysslat med snusandet i flera hundra års tid. Men i USA så har snus som tobaksvara bara funnits sedan 2006. Det var då som svenska Swedish Match började sälja snuset USA under märket General.

Från start så försökte man nå personer som vill sluta röka men som inte riktigt klarade av detta med andra metoder som nikotintuggummi. Snuset kanske inte blev lika vanligt som världens vanligaste namn men visst var det många som fick upp ögonen för den svenska blöta tobaken.

Nu ska det sägas att det inte snurrar på som det har gjort i Skandinavien. Amerikanerna snusar i allt större utsträckning men det är mest män som testar och det ökar inte med mer än cirka 1 procent per år enligt mätningar. Men produkten har helt klart kommit för att stanna även i USA.

Det har också kommit amerikanska varianter

De amerikanska tobaksbolagen har förstås inte väntat med att skapa sina egna blandningar för att undvika att svenska snustillverkare får hela kakan för sig själva. Detta har lett till flera så kallade amerikanska snussorter.

Här får vi se några svenska snusare testa amerikanskt snus:

Det blir alltså inte så höga betyg av de som kan det svenska snuset. Våra grannländer tycks hålla med. Snus ska komma från Sverige om det ska vara the real deal!

Snus har lite farligt skimmer i USA

I Sverige kanske vi ställer frågor om saker som om Melanotan är lagligt eller om man verkligen får dricka öl på jobbet. I USA så undrar man om snus verkligen är säkert, en sådan självklarhet för oss svenskar ju!

I USA så pratar man om snus som en möjlig lösning för den som vill sluta röka men inte utan risker. Man upplyser folk om att de ska veta om potentiella hälsokonsekvenser innan de börjar snusa.

I Sverige tycks vi ju ha kommit lite längre med många varianter av snus. Vi har ju till och med tobaksfritt portionssnus som enbart är till för att få den fräscha smaken. Hur lång tid det kommer att ta innan amerikanarna får samma erfarenhet och inställning till snus är svårt att säga. Men det lär ju ske för snuset är så populärt i USA att det inte lär försvinna!

60 Minutes snusinslag från 2016 är otroligt roligt för upplysta svenskar:

Klicka till Youtubes sida för att läsa kommentarerna och skratta ännu mer!