Allting coolt under solen

15 coola fakta om ditt hår

Vad vet du egentligen om ditt hår? Du ser det dagligen i spegeln och kanske tillhör du de som vårdar och pysslar med din man regelbundet. Eller så har du ågren över en hårlinje som ständigt rör sig mot andra sidan av huvudets ekvator. Oavsett vad så tycker vi på FireEyes att ett inlägg som ger dig några riktigt coola fakta om hår är på sin plats!

15 coola fakta om hår:

 1. Hårtransplantationer från olika delar av huvudet

Det går att få nytt hår om hårsäckar ger upp. Detta kallas för hårtransplantation och är numera en möjlighet för många. Detta vet du säkert redan om. Men visste du att det finns något som kan kallas för donatordominans?

När hårsäckar har donatordominans så betyder det att de kommer att behålla sina ursprungliga egenskaper även då de flyttas från en plats i hårbottnen till en annan. Detta innebär att hårsäckar som tagits från områden i hårbotten som är resistenta mot skallighet (som sidorna och baksidan av huvudet) kommer att fortsätta växa som om de fortfarande var på sin ursprungliga plats efter transplantatet!

 1. Håriga namn

Det vanligaste namnet i världen är inte Hairy eller Blondie men visst finns det namn som har med hår att göra. Särskilt efternamn kan vara direkt kopplade till hår och det ser vi inte minst på internationella namn.

Några exempel:

 • Barber (på engelska är det mannen som rakar och klipper hår)
 • Kaplan är samma som skallig på flera språk och förekommer på tyska såväl som på jiddisch
 • Locke kan sägas som lock, det vill säga hårlock på svenska och är namnet på en person med anmärkningsvärt hår
 • Shearer var ursprungligen ett yrkesnamn för någon som klippte får, men det kan också tolkas som relaterat till att klippa eller klippa hår.
 • Sisare är ordet för sax på fornspråk och har förstås med hårklippning att göra.
 • Cabello är ordet för hår på italienska och även ett efternamn.
 • Roothaar är ett tyskt efternamn som betyder rött hår.
 • Moreno kan man heta på spanska och då har man antagligen en förfäder som hade riktigt mörkt hår. Detta liknar Schwartz på tyska.
shearer
Den som heter Shearer har antagligen en familjebakgrund inom fårskötsel
 1. Hårets tillväxt

Håret växer med en genomsnittlig hastighet på cirka 1,27 cm per månad. Studier av hårväxt, ofta utförda av hudläkare, ger insikter om denna genomsnittliga tillväxthastighet.

 1. Hår och genetik

Texturen och färgen på ditt hår bestäms till stor del av genetiken. Genetisk forskning inom dermatologi utforskar ofta dessa egenskaper.

blondin
Färgen på håret har med genetik att göra
 1. Hårdensitet

I genomsnitt har det mänskliga huvudet cirka 100 000 till 150 000 hårsäckar. Trikologistudier utforskar ofta follikeldensitet och distribution.

 1. Begränsad livslängd

Varje hårstrå har en livslängd på cirka 2 till 7 år. Detta är ett vanligt ämne inom hårbiologisk forskning.

 1. Hår och åldrande

Håret kan börja bli grått när kroppen slutar producera melanin, pigmentet som ger håret dess färg. Denna process är ofta detaljerad i studier om åldrande.

 1. Hår och stress

Betydande stress kan chockera hårcykeln vilket kan leda till håravfall. Studier i psykodermatologi utforskar detta samband. Om du tycker att det är märkligt att nysa av solen kanske du undrar över hur håret kan falla av till följd av stress…

 1. Håret är dött

Håret utanför din hårbotten är dött; den levande delen är under huden i follikeln. Detta är ett grundläggande faktum som ofta tas upp i inledande biologi- eller dermatologitexter

 1. Hårelasticitet

Friskt hår kan sträcka sig upp till 30 % av sin längd när det är blött. Studier av hårstyrka och elasticitet utforskar ofta detta. Vårt hår är så mycket starkare än vad vi tror att det är.

 1. Hår och kost

En diet som saknar protein kan hindra hårväxten. Dessutom kan det vara så att vissa vitaminer och mineraler bidrar till ett friskare hår.

 1. Hår absorberar olja

Hår kan absorbera 1/3 av sin vikt i vatten och kan svälla i diameter, absorbera olja och föroreningar.

 1. Hår och kriminalteknik

Hår är ett vanligt verktyg inom rättsmedicin, eftersom det kan innehålla DNA och annan värdefull information. Droger kan upptäckas i hår, eftersom ämnen kan komma in i håret från blodomloppet.

 1. Hårtillväxtcykler

Håret går igenom tre faser: anagen (tillväxt), catagen (övergång) och telogen (vila). Studier i hårets livscykel beskriver dessa faser.

 1. Kulturell betydelse

Hår har betydande kulturell och social betydelse i många samhällen. Antropologiska och sociologiska studier utforskar ofta denna aspekt. Vi kan lära oss mycket om kulturer genom att observera hur de ser på hår.