Allting coolt under solen

Skottsäkra västar och pizza

En cool sak som du kanske inte kände till är att det finns ett samband mellan skottsäkra västar och pizza. Det finns ett företag i USA som heter Second Chance och som tillverkar skydd mot skottskador. De var först med att använda kevlar som skottskydd. Företaget grundades på 1970-talet av en före detta marinsoldat och pizzabutikägare, Richard Davis.

Davis tänkte mycket på det där med skottsäkra västar efter att ha fått försvara sig mot tre rånare då han levererade pizza. Han drog igång sitt företag i ett garage och brukade demonstrera sina produkter genom att ta dem på sig och skjuta mot den egna kroppen.

Det sägs att det var Richard Davis som uppfann den skottsäkra västen men så är det inte. Den skapades redanm 1893 av Casimir Zegleb. Han var en präst i Chicago som bestämde sig för att ta fram en skottsäker väst efter att Carter Harrison Sr. Zeglen sköts till döds.

I samarbete med Jan Szczepanik tog han fram design för en skottsäker väst. Det finns viss diskussion omkring huruvuda det var Casimir eller Jan som uppfann västen men många menar att det var Casimir.

Nu ska det dock sägas att riddare långt innan 1900-talet använde västar mot vapen. De var ju också en form av skottsäkra västar. Det fanns förstås inga skott att skydda sig mot på den tiden…